Ezzel a rövid videóval azoknak szeretnék segíteni, akik már tudják, milyen állást célozzanak meg, a pályázatuk is készen áll, de próbálkozásaikat az álláspiacon mégsem koronázza siker. Lehet, hogy az önéletrajz a ludas ebben…

Emlékeztetőül:

  1. Alakítsd az önéletrajzot mindig ahhoz az álláshoz, amit megpályázol (különösen figyelj oda a hirdetésben található kulcskompetenciákra, elvárásokra)!
  2. Az önéletrajzod szerkezete áttekinthető, szellős legyen, első pillantásra tűnjön ki a legfontosabb információ, hogy miért éppen Te vagy a megfelelő jelölt?
  3. Tedd személyesebbé, érdekesebbé a jelentkezésedet egy összefoglaló megfogalamazásával!

Ez utóbbira ígértem példákat a videóban, íme néhány:

“A humánmenedzseri képzésem alatt recepciósként dolgoztam, ahol ügyfélorientált szemléletemnek és kiemelkedő alkalmazkodókészségemnek is jó hasznát vettem. Most szeretnék olyan junior HR pozícióban elhelyezkedni, ahol fejleszthetem szakmai ismereteimet, ugyanakkor szociális kompetenciáimat és felsőfokú nyelvtudásomat is hasznosíthatom egy nemzetközi csapat tagjaként.” (multinacionális vállalat junior HR specialista álláshirdetésére)

“Kreatív és rugalmas, nyitott természetű grafikus vagyok hároméves marketinges gyakorlattal. Célom egy olyan innovatív cégnél, egy lendületes csapatban dolgozni, ahol kibontakoztathatom a webmarketing iránti affinitásomat.” (webfejlesztői állásra)

“Nagy munkabírással és 6 év telefonos ügyfélszolgálati tapasztalattal szeretnék olyan ügyfélkapcsolati pozícióban elhelyezkedni, ahol hasznosíthatom kiváló tárgyalási készségemet és határozott fellépésemet.” (banki kintlevőség-kezelői állásra)

Az összefoglalót vagy karriercélt érdemes rögtön a személyes adatok után elhelyezni, teljes oldalszélességben, hiszen rá akarjuk irányítani a figyelmet. Egy ügyesen megfogalmazott, tömör és ütős összefoglaló már a részletek megismerése előtt jó benyomást kelt, vagyis javítjuk az esélyeinket, hogy a munkaadó érdeklődését felkeltsük. Erre a részre is igaz, ami az önéletrajzra általában: a kevesebb néha több, gazdálkodjunk jól a szavakkal, ideális esetben egy, maximum két mondatban kellene megfogalmaznunk, hogy:

  1. kik vagyunk,
  2. milyen kulcskompetenciát, tapasztalatot tudunk felmutatni és
  3. mi motivált, hogy erre a hirdetésre jelentkezzünk – pont erre, nem egy másikra!

Figyelem: a fenti példák egytől egyig konkrét hirdetésekre válaszolnak, úgy, hogy a bemutatott motivációk és képességek megfelelnek a munkáltató azon elvárásainak, amelyek az álláshirdetésből kiderültek.

Javaslom, hogy minden egyes állásra, amelyre jelentkezünk, fogalmazzunk meg egy teljesen egyedi összefoglalót azon kulcsszavakhoz illeszkedve, amelyeket az álláshirdetésben azonosítottunk. Ne sajnáljuk rá az időt, mert könnyen lehet, hogy ezen fog múlni, hogy érdekesebbnek, átgondoltabbnak hat az anyagunk, mint más jelölteké.

A pályakezdőknek sem kell kihagyniuk ezt a részt: ők is meg tudják fogalmazni, mit tudnak az adott pozícióban nyújtani, az ő esetükben pedig érdemes a gyakorlati tapasztalatot kihangsúlyozni, ha mégoly csekély is, olyan módon, hogy az válaszol az álláshirdetésben szereplő valamelyik kulcsszóra, a példában ez az “ügyfélorientált szemlélet” volt.

Akárhogy is, ne csüggedjünk! Bár az önéletrajzírás már szinte külön tudomány, de ha alaposan felkészülünk és rászánjuk a megfelelő időt, akkor a CV-nk hatékony álláskeresési eszközzá válik és idővel bizonyosan célba talál.