Ha jól választok pályát, az mindent megold? Pályát választani olyan, mint beleszeretni valakibe? Mi lesz, ha rosszul döntök? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszolunk a pályaválasztási tanácsadáson megjelenő leggyakoribb tévhitekről szóló második részben.

pályaválasztás

Egy jó pályaválasztási döntés majd minden problémámat megoldja

Egyetlen pálya vagy munkahely sem tudja megoldani a személyes problémáinkat. Bizonyos nehézségeinket segíthet csökkenteni azáltal, hogy egy új társadalmi közegbe kerülünk, de például az önbizalomhiányra vagy a kapcsolatépítési nehézségeinkre nem kínál megoldást. Tisztában kell lennünk vele, hogy a pályatanácsadás önmagában nem fog tudni ezeken a nagyobb léptékű problémákon radikálisan változtatni és sokkal célravezetőbb, ha még a folyamat elején tisztázzuk, mi az, amire megoldást keresünk és melyek életünk azon területei, amelyekre legfeljebb közvetett hatással lesz a döntésünk.

Már a kezdetektől éreznem kell, hogy megtaláltam a helyemet a pályámon

pályaválasztás 2

Sokan remélik, hogy amikor majd rábukkannak a nekik való pályára, az olyan lesz, mint egy megvilágosodás, megtörténik a csoda és minden a helyére kerül. Amíg ez nem következik be, elégedetlennek, feszültnek érzik magukat és aggódnak, hogy még mindig nem érzik, hogy jó helyen vannak, nyilvánvalóan és tévedhetetlenül. Ez azonban nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, sokszor évekig is eltart, amíg kialakítjuk a szakmai identitásunkat és megéljük azokat az élményeket, tapasztalatokat amelyek megerősítik azt. Ezért ne várjuk, hogy választott hivatásunkkal már a kezdeteketől szerelembe esünk, inkább egy lassan felépülő bizalmi kapcsolathoz hasonlít a folyamat, ahol mi magunk és a pálya iránya is folyamatosan változik, alakul. Innen pedig következik még egy tévhit, miszerint…

Pályát választani csak egyszer lehet

Sokan úgy gondolkodnak a pályaválasztásról, mint egyszeri és megmásíthatatlan döntésről, amit ha rosszul hozol meg, örökre elvesztél és egész hátralévő életedben görnyedhetsz egy nem hozzád illő munka súlya alatt. Az ettől való szorongás odáig mehet, hogy egyesek folyton halogatják a pályájával kapcsolatos döntést vagy a munkába állást. Valójában egész életünkben változunk, fejlődünk, mint ahogy a környezetünk is, a számos bizonytalan tényező hatására pedig sokkal nagyobb az esélye, hogy a pályánk is változásokkal lesz kikövezve. Ezek a változások elkerülhetetlenek, azonban nem feltétlenül negatívak: pályánk módosítása alkalmat ad az élethosszig tartó fejlődésre, tanulásra is és mindig új kihívások elé állít.

A pályámmal kapcsolatos döntésemmel meg kell felelnem az összes számomra fontos személynek

Késégtelen, hogy nem tudunk, nem is lehetséges a karrierünkkel kapcsolatos döntést hozni a családunk vagy más, számunkra fontos személyek figyelembe vétele nélkül, de amikor ez odáig megy, hogy felülírja a saját vágyainkat, akkor érdemes óvatosnak lennünk. Előfordul, hogy egy adott pályát csak azért választana a középiskolás, mert a szülők erőltetik, a kortársai között népszerű vagy a modellnek tekintett felnőtt ezt csinálja. Fontos észben tartanunk, hogy a környezet támogatása egy részről erőforrás is lehet, más részről a saját szükségleteinket, vágyainkat előrébb kell sorolnunk a másoknak való tetszésnél vagy a környezet elvárásainál, hiszen a saját életünkről van szó.