Azoktól, akik pályaváltás tervével fordulnak hozzám, meg szoktam kérdezni, hogy mi tartja vissza őket a váltástól, mi áll az útjukba? Ilyenkor előkerülnek olyan belső gátjaink, mint a félelem a sikertelenségtől, a kudarctól, a bizonytalan kimeneteltől. De azt is gyakran hallom, hogy valaki túl idősnek tartja magát a váltáshoz, vagy tart tőle, hogy már késő, hogy újraépítse önmagát, sikeres és elismert legyen egy új területen.

Létezik ideális kor, hogy új pályát válasszunk? A cím szándékosan provokatív, hiszen meggyőződésem, hogy a pályaváltás nem köthető korhatárhoz, vagyis nem lehet kifutni az időből azzal, hogy számunkra megfelelőbb karrier felé induljunk. Az alábbi példák is mutatják, hogy soha nem lehetünk túl idősek a sikerhez, feltéve, hogy olyan területbe fektetjük az energiánkat, amit valóban hittel és lelkesedéssel tudunk csinálni.

Pályaváltás után befutott sikeres emberek

pályaváltás Darwin

Charles Darwint hosszú fiatalkori útkeresése alapján már-már pályaszédelgőnek lehetne tekinteni. Engedve a szülői nyomásnak, először orvosi karra iratkozott be az egyetemre, majd apja tudta nélkül váltott a természetrajz felé, diplomát azonban nem itt, hanem végül teológiából szerzett. A tudományos világban geológusként ismerték, mielőtt újabb irányváltással a biológia felé indult és 50 évesen publikálta „A fajok eredetét”, amivel az akkori (vallásos) világnézetet alapjaiban rengette meg. Nevét 150 év elteltével is ismerik még a laikusok is.

 

pályaváltás Harrison Ford asztalos

Harrison Ford főiskolás évei alatt nem a tanulmányaira koncentrált, így nem is szerzett diplomát. Mindig is vonzotta a filmes világ, azonban csak statisztaként foglalkozatták, ezért évekig asztalosként dolgozott, hogy el tudja tartani a családját. A siker végül 35 évesen talált rá, ácsmunkájának köszönhetően ismerkedett meg George Lucas-szal, aki a Csillagok háborújában adott neki szerepet.

 

pályaváltás Louis de Funes

Louis de Funes, a francia filmkomédiák sztárja irhakészítőként kezdte pályafutását, később fényképész-filmes iskolába is járt, de ezt nem fejezte be. Számos munka nélkül töltött időszak és egyéb vargabetűk után éppen bárzongoristaként kereste a kenyerét, amikor végre elkezdtek rá felfigyelni a filmes szakmában. Így negyvenes éveiben vált kora legsikeresebb francia színészévé.

 

pályaváltás JK Rowling Harry Potter

J.K. Rowling története jó példája annak, hogy minden kudarcból fel lehet állni. Ugyan már hatévesen is mesét írt, az írói siker messze elkerülte. Egyedülálló anyaként nem volt könnyű élete, titkárnőként dolgozott, amikor egy vonaton ülve formálódott meg a fejében Harry Potter, a varázslófiú története. Immár munkanélküli volt, amikor végül meg is írta az első könyvet, ezt tizenkét kiadó dobta vissza, míg végül hosszú kilincselés után mégis megjelentették. Ma (a New York Times szerint) ő a világ leggazdagabb írója. Jöjjön most tőle egy üzenet a pályaváltás előtt állóknak:

Az életben néhány bukás elkerülhetetlen. Lehetetlen úgy élni, hogy az ember ne bukjon el valamiben, hacsak nem élsz olyan óvatosan, hogy nem is éltél igazán. Ebben az esetben már elbuktál alapból.

Mi a közös ezekben a pályaváltó hírességekben?

Számomra az, hogy nem vesztették el a hitüket abban, amit csináltak, kitartottak a nehéz időkben is, felismerték a lehetőségeket, amikor azok végre megtalálták őket és mindenek előtt: azon a területen futottak be, amit szenvedélyesen szerettek, a koruktól függetlenül! Az ő történetük legfontosabb üzenete az irányt keresőknek: nem érdemes olyasmivel vesztegetni az idődet, amihez a pénzen kívül semmi nem köt, mert nem ezen a területen leszel sikeres. Fedezd fel, hogy mi érdekel igazán, indulj el felé és megállíthatatlan leszel!