Gyakran hallom azt ügyféltől, hogy régóta dédelgetett álma az önállósodás, egy vállakozás indítása. Ezzel egyidőben az is elő szokott kerülni, hogy a szabad, önálló vállakozó képe egyszerre végtelenül vonzó és vágyott életforma az alkalmazotti léthez viszonyítva, ugyanakkkor rengeteg félelem, aggodalom kapcsolódik ehhez a vágyhoz: hogyan éljek bizonytalan bevételekből, hogyan fogok mindent megcsinálni egyedül, amikor most még azt sem tudom, milyen cégformák léteznek, vagy miként alakulnak majd a napjaim, ha magam osztom be az időmet?

Így aztán a vállalkozói létre áhítozók közül sokan már a nulladik lépésnél megtorpannak, az álom pedig megmarad örökre annak. Nem állítom, hogy a vállalkozás mindenkinek jó megoldás lehet (bizonyos esetekben egy karrierváltás jobb opció), mégis azt hiszem, gyakran a konfortzónánk elhagyásától félünk, így maradunk a biztonságban, vagy egy kedves ügyfelem szavaival élve a “beváltatlan csekk” állapotában.

Ha nem valósítod meg az álmaidat, akkor majd valaki felvesz alkalmazottnak, hogy megvalósítsd az övét. (Tony Gaskins)

Lássuk tehát, mivel kell mindenképpen tisztában lenned egy vállalkozás indítása előtt!

Tervezz a vállalkozás indítása előtt, de arra is állj készen, hogy eltérj a tervtől

Érdemes előre megtervezned, hogy lépésenként hogyan és mit szeretnél elérni, mert egy jó terv megkönnyíti a cselekvést, de ne számíts rá, hogy minden úgy fog alakulni, ahogy tervezted. Amikor elindítottam a Karrierológiát, volt egy elképzelésem, hogy kikből fog állni a célközönség – nem volt igazam. Ahogy a valóságban jobban megismertem az ügyfélkörömet, sok mindent át kellett alakítanom, többek között a kínálatomat és a marketingemet is, hogy igazodjon a hozzám forduló közönséghez.

Azt is tudnod kell, hogy a legjobb terv sem ér egy fabatkát sem egy csipetnyi szerencse nélkül! Vállalkozóként el kell fogadnunk, hogy nem áll a befolyásunk alatt a sikerünket befolyásoló összes tényező. Amire pedig nem lehetünk hatással, ahhoz igazodni kell.

vállalkozás indítása 2

Nem fogsz csak és kizárólag abból élni, amit szeretsz

Valóban vannak olyanok, akik abból élnek, ami valaha a hobbijuk volt és magam sem ezt a hivatást követném, ha nem hinném, hogy a munkánkban meg lehet valósítani a legjobb önmagunkat. Az azonban illúzió, hogy azok napjai, akik úgymond valóra váltották az álmaikat, csupa élvezetes feladattal telnek. Egy vállalkozás indítása rengeteg munkával jár és bizony a nemszeretem feladatokat is magadnak kell majd elvégezned. Később sem úszhatsz meg bizonyos adminisztrációs kötelességeket, és az is lehet, hogy a hideg kiver a reklámtól, mégis el kell add a termékedet. Könnyen előfordulhat, hogy az ügyfeleid mindegyike sem lesz olyan egyszerű eset, mint képzelted.

Kitartás nélkül el se kezdd

Útközben néha kételkedhetsz majd magadban, meginoghatsz, hogy jó-e amit csinálsz – ez a fejlődés útja. Előfordulhat, hogy felborul a munka-magánélet egyensúlya az életedben (ha egyáltalán megvolt) vagy hogy eleinte inkább stresszesebbé válik az életed, mint nyugodtabbá – ezek a negatív mellékhatások. Nem adhatod fel az első nehézségeknél, a nehéz időszakokat, esetleges bukkanókat át kell vészelni, sőt, az igazi vállakozó képes a kudarcokat is tanulópénznek tekinteni és a tanultakat hasznosítani.

Steve Jobs szerint annak, ami a sikeres vállalkozót a sikertelentől megkülönbözteti, nagyjából a felét a puszta kitartás teszi ki.

Ezeken az alapköveken túl egy vállalkozás indítása előtt persze fontos, hogy legyen egy jó ötleted, legalább egy kicsit körvonalazódjon a fejedben, hogy milyen problémára kínálsz megoldást és kinek, illetve hogy mivel fogsz kitűnni a versenytársak közül. Szükséged lesz még valamekkora alaptőkére, egy (rugalmas!) tervre, ami a potenciális akadályokra is kitér, valamint nem utolsó sorban jókora adag önbizalomra és elszántságra. Ha pedig egyelőre csak ezek csíráját érzed magadban, akkor hasznodra válhat a coaching, hogy megtaláld az utat a gyakorlati megvalósítás felé.