Hiába van a fejedben egy többé-kevésbé világos elképzelés, hogy mit szeretnél megvalósítani a munkádban, a karrieredben, ha nem teszel érte minden egyes nap, hogy közelebb kerülj a céljaidhoz, maguktól nem fognak megvalósulni. Gyakran azon kapod magad, hogy tornyosulnak a fontos feladataid, mégsem sikerül időt szakítanod rájuk, csak amikor már nagyon muszáj? Ha mélyebben magadba nézel, most is lenne dolgod, ehelyett szörfözöl az interneten? Elképzelhető, hogy halogatod a teendőidet, bár tudod, hogy magad alatt vágod a fát.

A krónikus halogatás az önmegvalósítás mumusa

Sok ambíciózus, értelmes, tanult emberrel találkozom, akinek a halogatás csakugyan útját állja, hogy megvalósítsa a céljait. Egyes felmérések szerint minden ötödik ember életében komoly problémát okoz a krónikus halogatás. Gyakran az “ej, ráérünk arra még” típusú gondolattal kezdődik, aztán évek telnek el, mígnem észbe kapsz, hogy semmivel sem kerültél közelebb az álmaidhoz vagy a nagy elhatározásaidhoz. Lehet ennek tárgya a testmozgás megkezdése, elkezdeni egy nyelv tanulását vagy mélyebbre ásni abban a témában, ami régóta érdekel.

Ezekben a sokat halogatott tevékenységekben gyakran közös az, hogy nem okoznak azonnali örömöt (ellentétben például a facebookozással), eredmény pedig csak hosszú távon mutatkozik (tipikus példa a tanulás). Az is lehet a halogatás oka, hogy nem bízunk eléggé a végkimenetelben, azaz saját magunkban, ezért inkább olyasmivel töltjük az időnket, amit könnyen elvégezhetünk és biztosak lehetünk az eredményben (inkább sütök egy sütit a családnak, minthogy nekiálljak könyvet írni). A hatékonyan működő, eredményes emberek mégis képesek ezeket az „hegyeket” megmászni, jól kihasználva a rendelkezésükre álló időt feladataik beosztására, ezáltal megkímélve magukat a nem teljesült célokhoz kapcsolódó nyomasztó érzéstől. Az ő módszereik következnek most.

Tedd elérhetővé a célodat

Elképzelhető, hogy a cél, amit kitűztél, túl nagy és távolinak tűnik az elérése, de ahelyett, hogy ezen keseregnél, inkább bontsd lépésekre! Addig szeleteld, amíg nem jutsz el akkora feladatokhoz, amelyeknek a megvalósítása már reálisnak, kezelhetőnek tűnik. Kutatások bizonyítják, hogy azok a diákok teljesítenek jobban az év végi teszteken, akiknek kisebb falatokra és rendszeres megmérettetésekre bontották a tanév anyagát, amivel lépésről lépésre haladtak.

Oszd be az idődet

Adj magadnak minden kis lépéshez határidőket, ugyanis ha nem kötöd időhöz, sokkal kisebb az esélye, hogy megcsináld. Ennek hatékonyságát még fokozhatod, ha kitűzöl magadnak egy kis jutalmat is az egyes állomások elérésekor (ez lehet akár egy csoki, egy új ruhadarab vagy hazafelé egy magazin az újságárusnál, hogy csak a sajátjaim közül adjak ötleteket).

Kezdd könnyedén

Köztudott, hogy minden nagy projekt legnehezebb része a kezdés. Ezt azzal küszöbölheted ki, ha azonnal belevágsz az első kis lépésbe! Ezért is fontos, hogy a tervedben szereplő első lépések kevéssé időigényesek, könnyen kivitelezhetőek legyenek! Például: ha nehéz megbeszélés előtt állok a felettesemmel, hogy elkerüljem a beszélgetés elodázását, most azonnal írok neki egy üzenetet, hogy megkérdezzem, mikor ér rá.

Ismerd fel, hogy mi áll az utadba

Tudatosítsd és zárd ki azokat a zavaró, figyelemelterelő és szórakoztató forrásokat, amelyek tipikusan felzabálják az idődet. Facebookozás, klikkelgetés, jelentéktelen e-mailek átfutása gyakori időzabálók, de a Te időd lehet, hogy más azonnali örömforrásokkal telik észrevétlenül.

Menj mélyebbre

Sokszor az segít igazán, ha megérted, hogy miért halogatsz valamit, ami tulajdonképpen fontos? Meg kell hoznod egy fontos döntést, de gúzsba köt, hogy nem tudod, mi lenne a legjobb megoldás? Szeretnél könyvet írni, de szíved mélyén tartasz tőle, hogy igazán tehetséges író vagy-e? Ismerd fel a halogatás okát és azon változtass! A problémát ebben az esetben a gyökerénél kezeled, ami kihat az önbizalmadra, a motivációdra és a siker más tényezőire is.

Pszichológus-coachként ebben a mélyreható önismereti munkában és egy értelmesebb, motiválóbb karrier építésében segítek az ügyfeleimnek.